понеделник, 6 септември 2010 г.

Знаменити вегетарианци и техните мисли за вегетарианството- Част 3

Шаная Туейн

    ШАНАЯ ТУЕЙН (Eilleen “Shania” Twain, 1965) - поп певица:

    “Аз обичам да готвя. Много здравословна храна... Не употребявам нищо, което е трябвало да умре... Аз не ям месо, риба или яйца. Никога не съм била голяма месоядка. Но сега имам повече енергия.”


    ЛОУДЪН БЕЛО - професор по социология. Съавтор на няколко книги за азиатските икономики:

    “Факт е, че има достатъчно храна в света за всички, но трагичното е, че голяма част от световните хранителни и териториални ресурси са заети за производство на месо и други храни от животински произход за заможните, докато милиони деца и възрастни страдат от недохранване и глад.”
    “Американската диета на бързо хранене и навиците за ядене на месо на заможните в света подкрепят световната хранителна система, която отнема хранителните ресурси от гладните. Диета с повече житни и бобови култури и с по-малко говеждо и друго месо е не само по-здравословна за нас, но също така допринася за промяна на световната система, която храни някои хора, а оставя други гладни.”

Трейси Бингам

    ТРЕЙСИ БИНГАМ (Traci Bingham, 1968) - фотомодел и актриса (филмът “Спасители на плажа”):

    “Вегетарианството... това съм аз. Аз не ям месо вече повече от 10 години. Всъщност не ям месо от 11 и половина години и се чувствам добре, изглеждам добре и имам енергия. (...) и вие трябва да прегледате какво слагате във вашето тяло. Аз ям плодове и зеленчуци, ям жито и зърнени храни и се грижа за себе си и не мисля, че изглеждам зле, нали?”

Ричард Гиър

    РИЧАРД ГИЪР (Richard Gere, 1949) - актьор:

    “Хората се обиждат от кампании за права на животните. Това е абсурдно. Това не е толкова лошо, колкото масовата смърт на животни в месокомбинат.”

Линда и Пол Маккартни

    ПОЛ И ЛИНДА МАККАРТНИ:

    “Ако кланиците имаха стъклени стени, всеки би бил вегетарианец. Ние се чувстваме по-добре спрямо себе си и животните, знаейки, че не допринасяме за тяхната болка.”

Денис Уивър

    ДЕНИС УИВЪР (Dennis Weaver, 1924) - актьор:

    “Повече от 40 години не съм ял месо. Аз станах вегетарианец през 1958 г. и беше много трудно тогава да се отстоява това, защото нямаше много възможности... алтернативи. Но сега има тенденция за нарастване на алтернативите, защото... има икономически интерес. Вижте, има достатъчно много хора, които търсят това и е доходоносно да се доставят на вегетарианците тези продукти.”
    “Смятам, че ще дойде време, когато цивилизованите хора ще поглеждат назад към нашето поколение и тези, които са били преди него, с ужас поради идеята, че трябва да ядем други живи същества, които ходят на четири крака или да ги преследваме, с цел да ги убием! Хората в бъдеще ще казват: “Месоядци!” с отвращение и ще ни третират по същия начин, по който ние се отнасяме към човекоядците и човекоядството.”


Ким Бейсинджър

    КИМ БЕЙСИНДЖЪР (Kim Basinger, 1953) - фотомодел и кино-звезда:

    “Ако можеше да видиш или почувстваш страданието, не би мислил два пъти. Дайте живот. Не яжте месо.”


Ромен Ролан

    РОМЕН РОЛАН (Romain Rolland, 1866-1944) - Нобелов лауреат за литература през 1915 г.:

    “Хиляди животни (сега милиони) са убивани всеки ден без сянка на разкаяние. Това плаче за отплата върху цялата човешка раса.”
    “За човека, чието съзнание е свободно, има нещо дори по-нетърпимо в страданията на животните, отколкото в страданията на човека. На второ място е поне признанието, че страданието е зло и че човек, който го причинява, е престъпник, но хиляди животни са безполезно избивани всеки ден, без ни най-малко съжаление. Ако някой обърне внимание на това, би бил сметнат за смешен. И това е неизвинимо престъпление.”


    АЛИ МАКГРОУ:

    “Жестокостта към животните може да се превърне в жестокост спрямо хората.”



    РИЧАРД РАЙДЪР:

    “Аз вярвам, че нито едно страдание, което съм причинил на лабораторни животни ни най-малко не е помогнало на хуманността на човечеството.”
    “Като пазители на планетата е наша отговорност да се отнасяме към всички същества с добро, любов и съчувствие. Това, че тези животни страдат, е повече от ясно. Моля, помогнете да се спре тази лудост.”


Винсент Ван Гог

    ВИНСЕНТ ВАН ГОГ (Vincent Van Gogh, 1853-1890) - нидерландски живописец постимпресионист:

    “Откакто посетих кланниците на Южна Франция, спрях да ям месо.”



    ДЕЙВИД СТРОУД - Американски институт за месото (невегетарианец):

    “Някои хора ще продължат да искат да ядат месо... Ние сме съгласни, че вегетарианството е по-здравословно.”



    АНДРЮ ЯКОБС - републикански конгресмен, член на Републиканската партия:

    “Аз често съм говорил в конгреса срещу войната във Виетнам и съм коментирал криенето на конгресмени от реалността на войната, казвайки: “Мнозина ядат месо, но малцина отиват в кланицата.” Аз го казвах толкова често, че станах вегетарианец.”


Александра Пол

    АЛЕКСАНДРА ПОЛ (Alexandra Paul, 1963) - актриса (филмът “Спасители на плажа”), вегетарианка от 15 годишна възраст:

    “Моето уважение и симпатия към животните включва и морските жители - от делфини до риби и омари. Затова, разбира се, не съм и сънувала да ги ям.”



    ХЕНРИ ДЕЙВИД ТОРО (Henry David Thoreau, 1817-1862) - американски писател и философ:

    “Аз не се съмнявам, че част от съдбата на човешката раса в нейното възходящо развитие е да се откаже от яденето на животни.”



    НИЙЛ БЪРНАРД - президент на Лекарския комитет за отговорна медицина:

    “Месодобивната индустрия е довела до повече смъртни случаи на американци, отколкото всички войни на този век, всички природни бедствия и всички автомобилни катастрофи, събрани заедно. Ако месото е твоята идея за “храна за истински хора”, по-добре е да живееш наистина близо до много добра болница.”



    ЕМАНУЕЛ КАНТ (Emannuel Kant, 1724-1804) - германски философ и учен:

    “Ако човек не иска да потъпче своите хуманни чувства, той трябва да проявява доброта към животните, понеже този, който е жесток към тях, става такъв и в отношенията си с хората. Ние може да съдим за сърцето на човека според отношението му към животните.”


    ДЖЕРЪМИ БЕНТАМ:

    “Въпросът не е могат ли те (животните) да мислят или да говорят, но могат ли да страдат.”



    МАРК ТВЕН (Mark Twain, псевдоним на Самуел Лангхорн Клемънс, 1835-1910) - американски белетрист реалист:

    “Не искам да зная дали вивисекцията дава резултати, които са печеливши за човешката раса или не. Болката, която това причинява на животните, е основата на моята враждебност срещу това и тя е за мен достатъчно оправдание за враждебност, без да отиваме по-нататък.”


Джеймс Кромуел

    ДЖЕЙМС КРОМУЕЛ (James Cromwell, 1940) - американски киноактьор (“Babe”, 1995):

    “Ако някое дете разбере какво се случва във фабричното фермерство, то никога повече не би докоснало месо. Аз бях толкова разтърсен от интелигентността, способността да се забавляват и личността на животните, с които работех върху филма “Бейб” (за този филм той бе номиниран за “Оскар”), че до края на филма вече бях вегетарианец.”


Моби

    МОБИ (Richard Melville Hall, 1965) - американски музикант, една от най-дискутираните фигури в областта на техно-музиката:

    “Бихте ли изяли вашата домашна котка или бихте ли накарали психически недоразвито дете да влезе в печката? Ако не, тогава защо е в реда на нещата да се ядат крави и да се тестват продукти върху чувствителни животни? Аз вярвам, че да се извършват съзнателно действия, които причиняват или извиняват страданията, е крайно осъдително. Аз ви призовавам да бъдете състрадателни и да се отнасяте към другите така, както искате да се отнасят към вас. Ако не искате да бъдете бити, хвърлени в затвор, убивани или измъчвани, тогава вие не бива да извинявате подобно поведение спрямо някого - бил той човек или не.”
    “Ако вие прегледате учебник по западна история, ще видите, че ние бавно даряваме основни права на всички. Преди много време само кралете имали права. Впоследствие правата били разширени към заможните бели мъже. След това - към всички мъже. След това - жени, после - деца. След това - на умствено изостаналите. Сега ние се мъчим да разширим основните права и към хомосексуалисти и животни. И най-накрая трябва да приемем, че всички чувстващи същества заслужават основни права. Аз определям като основни права следното: възможността да притежаваш живот, без да има някой, който нежелано да оказва насилие над тебе. Или както създателите на конституцията посочват: възможността да имаш “живот, свобода, постигане на щастие”. Но чрез какъв критерий може да оправдаете отричането на основни права за някое живо същество? Разберете, че какъвто и критерий да използвате, някой би могъл да отрече вашите права, ако се противопостави на вашия вид, сексуално предпочитание, цвят, религия, идеология и т. н.”
    “Основно ние трябва да спрем тези действия, които разрушават околната среда, другите същества и нас самите и да открием нови начини за съществуване.”
    “Има осъществими (и обикновено по-добри) алтернативи на това да се употребяват животни за храна, спорт, облекла и експерименти. Аз ви моля да прекъснете всякакви действия, които биха могли да причинят или извинят мъчение, злоупотреба или убийство на животни.”

Сър Пол Маккартни

    Сър ПОЛ МАККАРТНИ (Paul McCartney, 1942) - английски музикант (певец, китарист). Един от водещите музиканти на групата “Бийтълс”:

    “Не мисля, че трябва да убиваме други видове. Ние мислим, че сме толкова по-добри! Аз не мисля, че сме. Аз казвам на хората: Ние сме подчинили всички животни на земята, така че сме истински победители във всяка битка между видовете. Не бихме ли могли да бъдем великодушни? Аз наистина смятам, че е време да станем добри. Няма нужда да продължаваме да потъпкваме животните. Аз мисля, че трябва да покажем, че сме добри.”



    РУ МАКЛАНАХАН - актриса:

    “Състраданието е основата на всичко позитивно, на всичко добро. Ако носиш силата на състраданието и когато си в магазина, и на масата за хранене, можеш да направиш живота си щастлив.”



    ПОЛ ХАРВИ - известен американски радиокоментатор:

    “Поради каква причина някой от нас може да бъде толкова заинтересован от страданията на животните? Защо правителството не е заинтересовано ? - Животните не гласуват.”
    “Природата, такава, каквато е, е жестока - разбира се, че е така! Животните наистина са способни да проявяват жестокост едни към други. Предполага се обаче, че ние трябва да сме нещо повече от тях! Дикенсовото съчувствие спасява децата от експлоататорски предприятия. Линкълновата съпричастност спасява робите от отношението на белите към тях като към “вещи”. Цивилизацията плаче, докато чака всяко следващо освобождение.” (Вижте книгата “365 основателни причини да бъдете вегетарианец”.)



    УИЛ КЕЛОГ:

    “Как може да ядеш нещо с очи!”



    АНДРЮ ЛИНЗИ (Andrew Linsey) - британски активист за правата на животните:

    “Животните са Божии създания, а не човешка собственост, нито удобни вещи, нито ресурси, нито търговска стока. Те са ценни същества в Божия свят. Християните, които разбират ужаса на страданието от разпятието, са в удобна позиция да разберат трагедията на невинното страдание.”



    ДОРИС ДЕЙ (Dorris Day, 1924) - американска киноактриса:

    “Да убиеш животно, за да направиш палто, е грях. Това не е било предвидено да е така и ние нямаме право да го вършим. Жената придобива положение, когато отказва да приеме нещо, което е било убито, да бъде сложено върху гърба й. Тогава тя е истински красива.”



    МЕРИ ТЕЙЛЪР МУР (Mary Tyler Moore, 1936) - американска киноактриса:

    “Зад всяка красива кожа има история. Тя е кървава, варварска история.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар