сряда, 8 септември 2010 г.

Буда като диетичен реформатор

Ето част от мнението на един будист от Япония по отношение учението на Буда и вегетарианството:

    “Няколко столетия преди почването на християнската ера, един учител на религията се появил в Индия. Той започнал силна пропаганда против жертвоприношенията, които по това време са били практикувани от религиозните последователи на Брахма. Буда е бил реформатор. Той учил, че животът е свещен дар за всички живи същества и че Бог живее във всяко живо и съзнателно същество. От едно от нашите будистки свещени писания ние черпим следните думи: “Вие, синове на Буда, не трябва съзнателно да ядете никаква месна храна. Ако я ядете, тя ще разруши всички духовни семена на милостта.””

  “Вегетарианската диета е наречена от нашите будистки учители шо-зин-моно или буквално - диета, която помага за развитието на духовния прогрес. Следователно ние, будистите казваме, че тези, които се стремят към духовна просвета, не трябва да употребяват никаква месна храна.

    Но защо не могат хората, които ядат месо, да добият духовна просвета? Защо не можем ние, будистите да стигнем до крайната светла цел, ако живеем с животинска храна?

    Защото според най-мъдрите изследвания и опити, животинската храна разрушава нашите духовни стремежи и ни предразполага към груби мисли и към не хубави дела. Ако живеем с месна храна, по необходимост ще трябва да убиваме известни същества. А ние вярваме, че да се отнеме живот значи да се извърши най-голям грях.

    Истинската просвета подразбира липса на всякакъв грях и лоши мисли. Ясно е, следователно, че ние трябва напълно да се въздържаме от всякаква месна храна, ако искаме да стигнем до Нирвана. Това са мислите на нашите учители относно вегетарианството. Те твърдят, че месната храна не само е вредна за здравето на тялото, но също и за духа, вън от това, че се явява нужда да отнемаме без полза живот - дело, което ние, будистите не искаме да вършим.”

    За повече от 25 века учението на Буда се разпространява между всички народи, а сега будистите наброяват стотици милиони между жителите на Индия, Бирма, Китай, Япония и др.

    Следват цитати от учението на Буда относно месоядството:

    БУДА: “Да станеш вегетарианец, е като да стъпиш в поток, който води към нирвана.”

    “Вещи са тия готвачи, които не слагат месо в техните съдове.” (Риг-Веда).

    “Човешките същества живеят от продуктите на земята.” - “Не убивай кравата.” - “Не убивай нито овцата, нито козата.” - “Не убивай двуногите.” (хора и птици)

    “Закриляйте животните.” - “Растителните храни създават мъдри хора.” (Яжур-Веда)

    “Сигурно адският огън и покаянието са за тия хора, които за удоволствие и наслада карат немите създания да страдат.” (Зенд Авеста)

Няма коментари:

Публикуване на коментар