понеделник, 6 септември 2010 г.

Спорт и вегетарианство

   Фактът, че сте вегетарианец, няма да ви пречи да сте и спортист с върхови постижения. Непрекъснато расте броят на спортистите от световна класа, които са вегетарианци. Сред известните спортисти вегетарианци са:

* Робърт Суийтгъл – световен рекордьор по ходене на свръхдълги разстояния;
* Бил Пикъринг – световен рекордьор в преплуването на Ламанша;
* Мърей Роуз – световен рекордьор по плуване свободен стил на 400 и 1 300 метра;
* Рой Хилигън – спечелил титлата “Мистър Америка” в шампионата по бодибилдинг;
* Перо Веро – световен рекордьор по ски спускане;
* Естел Грей и Черил Марек – световни рекордьори в колоездачна тандем обиколка;
* Риджли Абел – победител в 8 шампионата на САЩ по карате. (Вижте книгата “365 основателни причини да бъдете вегетарианец”.)

    “Спортната хроника – пише френският специалист по въпросите на физическото възпитание Морис Буаже – е пълна с описания на успехи, постигнати от спортисти вегетарианци. Колоездачи, бегачи, борци, алпинисти, придържащи се към вегетариански режим, и днес постигат значителни победи.”

    “Вегетарианската храна е превъзходна – и за здравето, и за спорта, и за живота. Тя дава максимално количество енергия и жизненост – на практика тя ме зарежда с всичко, което ми е нужно да се поддържам в най-добрата си физическа форма и да се съревновавам с най-добрите.”

Робърт Милар, професионален колоездач от световна класа
колоездачи

    Вегетарианството е най-подходящият начин на хранене за кънкьорите-маратонци.
    Дейвид Филипс, вегетарианец и маратонец-кънкьор от световна величина от Ню Йорк е един от малкото в САЩ кънкьори бегачи на дълги разстояния. Филипс е и вегетарианец. Неотдавна той участва в изтощителния маратон 200К в гр. Рованиеми, Финландия, в Северния полярен кръг. “Не отидох, за да спечеля. Единственото ми желание бе да оцелея”, казва Филипс, който в продължение на 8 ч. и 20 мин. се борил с жестоките пориви на арктическия вятър, докато се е мъчил да избягва коварните за всеки кънкьор цепнатини в леда. За да придобие издръжливостта, необходима му за този изтощителен маратон, Филипс или е карал колело по 402,25 км, или е покривал разстояния от 160,90 км с кънки на лед всяка седмица в продължение на цяла година. Да развиваш мускулите на краката е важно, но да се запасяваш с енергия, която да движи тези мускули в продължение на толкова много часове, е не по-малко важно. До началото на маратона Филипс се е зареждал с енергия благодарение на богатите на въглехидрати тестени изделия, картофи и други зеленчуци. По време на състезанието той носил енергийни пръчки и бутилки със зареждаща с енергия напитка, чиято основна съставка е глюкозата. Освен това изял огромно количество “почти вкочанени” банани, които организаторите на маратона подавали на участниците в кънки-маратона.

    Вегетарианството е начинът на хранене, който прогонва умората. Увеличаването на енергията продължава да се нарежда на едно от първите места в списъка на положителните промени, които настъпват при хората, възприели вегетарианството. “Почти на всеки трима вегетарианци един съобщава за по-голям прилив на сила и енергия и по-голяма издръжливост, като това са най-често посочваните плюсове на вегетарианството за здравето”, пишат проф. Пол Р. Амато и Соня А. Партридж, в книгата им озаглавена “Новите вегетарианци: укрепване на здравето и запазване на живота.” Много хора, които усещат прилив на нова енергия, започват да се занимават със спорт и скоро установяват, че зачеркването на месото в менюто им е свързано с по-добри постижения, което не е никак изненадващо. (Вижте книгата “365 основателни причини да бъдете вегетарианец”.)

бегач на фона на залязващо Слънце

    Спортистите вегетарианци без съмнение са напълно равностойни на останалите спортисти и дори нещо повече – при всички спортове, изискващи продължителна физическа работа, вегетарианците имат преимущество поради начина си на хранене. За това говорят следващите интересни факти.

    ЕКСПЕРИМЕНТ С ВОДАЧИ НА РИКШИ
    В началото на XIX век професор Релз направил интересен експеримент с участието на двама млади японски водачи на рикши. И двамата били вегетарианци по неволя, смятайки месната храна за забранен разкош. Две седмици професорът наблюдавал как младежите ежедневно пробягвали в горещината около 40 километра, теглейки зад себе си рикшата с 80-килограмовия стопанин, без да чувстват умора. Телесната им маса практически оставала постоянна, макар че се хранели с растителна храна, калорийността на която била два пъти по-малка от нормата. След това на младежите започнали да дават толкова месо, колкото им се искало. В резултат на това след три дни и у двамата се появила добре изразена умора при изпълнението на привичната за тях тежка физическа работа. Щом обаче се върнали към вегетарианското нискокалорийно меню, физическата им работоспособност отново станала висока.
    ДРУГ ФАКТ
    Американският изследовател Ървинг Фишер наблюдавал 15 души, хранещи се с месо, и 32 вегетарианци и стигнал до извода, че у вегетарианците физическата издръжливост е два пъти по-голяма.
    СЪТЕЗАНИЯ ПО СПОРТНО ХОДЕНЕ
    Правят впечатление резултатите от специалните състезания, проведени в Германия. През 1898 г. 8 вегетарианци и 14 месоядци се състезавали по спортно ходене на разстояние 112,5 км. Всички вегетарианци успешно преминали това разстояние, при което първият от тях постигнал време 14 часа и 11 минути. Едва 1 час след като последният, осмият, вегетарианец пресякъл финала, съдиите дочакали първия и единствен представител на месоядците, който съумял да премине разстоянието. Останалите се отказали на половината път.
    През 1902 г. месоядците се опитали да се реваншират. Този път за спортното ходене бил избран маршрутът от Берлин до Дрезден. От 18 вегетарианци 10 преодолели цялото разстояние, а от 14 месоядци – само трима. Абсолютен шампион станал вегетарианец, който изминал разстоянието 7 часа по-бързо, отколкото лидерът на отбора на месоядците.
    Третото и последно състезание между представителите на двете направления в диетологията се състояло през 1908 г. На участниците в това състезание предложили да изминат пешком 200 км. От 11 вегетарианци с тази задача се справили 8, а от 13 месоядци – 5. Вегетарианците финиширали с номера 1, 2, 3, 6, 8, 9, 10, 11. Месоядците достигнали финала с номера 4, 5, 7, 12, 13.

    КАКВО ДА ЯДЕМ ПРЕДИ СТАРТА?
    “Като гледам как някои бегачи се хранят с бифтеци преди старта, – казва новозеландския треньор Артур Лидиърд - струва ми се, че те се страхуват да не умрат от глад още на първите 50 м от разстоянието.”
    В продължение на много години повечето хора са смятали, че щом мускулите са съставени от белтъци, допълнителната порция белтъчини в храната ще спомогне за нарастването на мускулите и на тяхната сила. Оказва се обаче, че за мускулната работа много по-важна е храната, богата на въглехидрати, благодарение на които се попълват запасите от гликоген в мускулите.

    ПО-БОГАТАТА НА ВЪГЛЕХИДРАТИ ХРАНА ДАВА ПО-ГОЛЯМА ИЗДРЪЖЛИВОСТ
    Приемането на твърде много протеини отслабва силите на организма. В една серия от тестове за издръжливост, проведени от д-р Ървин Фишер от Университета в Йейл, вегетарианците са се представили два пъти по-добре от месоядците. След като д-р Фишер намалил с 20% дневната дажба белтъчини на невегетарианците, те показали с 33% по-добри резултати.
    Много други изследвания са доказали, че едно пълноценно вегетарианско меню има по-висока хранителна стойност от месото. Едно изследване на д-р Дж. Йотекво и В. Кимани в Брюкселския университет е доказало, че вегетарианците имат 2-3 пъти по-голяма издръжливост на физически натоварвания от месоядците и се възстановяват напълно от умората 5 минути по-бързо.
    Интересни в тази връзка са изследванията на шведския учен Пер-Олаф Остранд. Девет спортисти доброволци работили до пълно изнемогване на велоергометър. След обичайното хранене, препоръчвано на спортистите (при първоначално съдържание на гликоген в границите на 1,75 гр на 100 гр влажна мускулна тъкан), доброволците издържали в продължение на 114 минути натоварване, при което потреблението на кислород е 75% от максималното. След 3 дни, в които храната се състояла само от въглехидрати, съдържанието на гликогена било по-високо (3,51 гр на 100 гр влажна мускулна тъкан). Същото натоварване спортистите издържали в продължение на 167 минути (53 минути повече от първия път).

2 жени лекоатлетки

    ЛЕКА АТЛЕТИКА - МАРАТОН
    Не е чудно тогава, че английският маратонец Томпсън на състоялия се в началото на 70-те години шампионат на Европа по лека атлетика в Рим, завоювал златен медал. Той пробягал маратонската дистанция за 2 часа 13 мин. и 12 сек., благодарение не само на редовните тренировки, но и на преимуществото на вегетарианската си диета.
    Много маратонци от тогава до днес също са били вегетарианци за постоянно или за кратък период преди състезанията с цел по-добри постижения (вижте “Интервюта с вегетарианци” - доцент Милада Крейчи).

    НАЙ-ГОЛЕМИТЕ, НАЙ-ИЗДРЪЖЛИВИТЕ И СИЛНИ ЖИВОТНИ СА “ВЕГЕТАРИАНЦИ”. За това, че вегетарианският режим на хранене дава и великолепни физически възможности, свидетелстват и примери от животинския свят.
    Конят – това красиво, силно и издръжливо животно се храни с трева и зърно. Нима конят отстъпва по издръжливост на кучето? Не случайно съществуват изразите “работи като кон”, но “уморен като куче”.
    И хищникът ястреб не може да се състезава по издръжливост с хранещия се със зърно пощенски гълъб, който прелита от Англия в Северна Америка.
    Слонът, който е най-голямото животно на планетата, е растителнояден.
    Човекоподобната маймуна горила (също като орангутанът и шимпанзето) има сходен с човешкия строеж на зъбите и на стомашно-чревния тракт. Горилата се храни с растителна храна и въпреки това е 4 пъти по-силна от човека. Независимо от своята ловкост и подвижност, горилата е лишена от инстинкта да преследва другите животни.

    ДРУГИ ИЗВЕСТНИ СПОРТИСТИ ВЕГЕТАРИАНЦИ:

    * Billie Jean King – тенис шампион;
    * Killer Kowalski – борец;
    * Katerine Monbiot – световна шампионка по канадска борба;
    * Jonathan Boyer – колоездач;
    * Jutta Miller – многократен световен шампион по уиндсърф;
    * Geoff Rowley – професионален скейтбордист;
    * Fiona Oakes – олимпийска шампионка по колоездене, сега бяга маратон;
    * Andreas Cahling – бодибилдър;
    * Bill Pearl – един от най-известните културисти, печелил титлите мистър Америка и мистър Вселена;
    * Simon Cope – колоездач;
    * Robert de Costella – маратонско бягане;
    * Kristine Evert – тенис шампионка;
    * Jamie Lim – професионален сноубордист;
    * Cheryl Marek – колоездене;
    * Jamie Thomas – професионален скейтбордист

и много други...


   Статията е подготвена по материали от Интернет и от книгите:

   1. “Резерви на нашия организъм” на Агаджанян и Котков, МФ, София, 1985;
   2. “365 основателни причини да бъдете вегетарианец” на Виктор Парачин, РИА Алтея;
   3. “Вегетарианството - кратко научно изследване”, Хелиопол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар