сряда, 8 септември 2010 г.

Духовност, религия и вегетарианство

  Ако хвърлим дори един бегъл поглед върху главните съвременни религии, ще видим, че въздържанието от ядене на месо в някои от тях е само загатнато или е препоръчвано само за определени периоди от време през годината (например в съвременната християнска религия). При други религии вегетарианското хранене е недвусмислено, постоянно и задължително изискване към вярващите (например в будизма). И все пак вегетарианството не може да се определи като религиозно разбиране или догма. Не е непременно необходимо човек да е религиозен, за да схване идеята на вегетарианството - достатъчно е да бъде милостив, разумен и добре информиран. Вегетарианството, когато е възприето повече по идейни, отколкото по здравословни причини, е признак на духовна култура. А духовността е нещо повече от религията.
    Духовното, висшето в човека се проявява във всички времена в различни форми, но по същество е дълбоко и просветено разбиране на нещата, непременно съчетано с проява на милосърдие, състрадание и любов. Винаги, когато религиите са проявявали нещо противоречащо на едно широко разбиране, пропито с безкористна любов, те са се отдалечавали от своя първичен извор - духовността и са губели своите най-ценни последователи.
    Според някои автори религиите са онези форми, в които човечеството е успяло, според степента на своето развитие, да облече най-възвишените идеи за живота, любовта, знанието, свободата и истината. В този смисъл религиите са деца на духовното, деца на Духа. Ето защо, в зависимост от това доколко още носят истинските идеи на своя Родител, религиите заслужават нашето уважение и внимание при търсенето на истината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар